2015 m. sausio 8 d., ketvirtadienis

3 min per dieną

Auksinė trijų minučių taisyklė. Man ji pasiteisino.
Ką galima padaryti per tris minutes viename kambaryje?
- Pakloti lovą;
- Surinkti kojines ir kt. nešvarius rūbus;
- Sulankstyti ir sudėti į vietas rūbus;
- Surinkti išsimėčiusius daiktus;
- Surinkti šiukšles (labai patogu, jei šiukšliadėžė yra kambaryje).





Kalendorius savaitei

Kad išlikti organizuotai aš naudoju kalendorių darbams. Dažniausiai susidarau savaitei.
Dalinuosi su jumis.

 Į tuščius langelius įrašau savaitės eigoje atsiradusius darbelius.

Dėžė nereikalingiems daiktams

Pradžioje kažkaip skeptiškai žiūrėjau į rekomendacijas turėti dėžę nereikalingiems daiktams, kuriuos gaila išmesti :)
Dabar jau džiaugiuosi ta dėže. Ir be jos nebegalėčiau.

Ką dėti į šią dėžę:
~ Seni nebenaudojami daiktai: seni puodeliai, virtuvės rakandai, kurių nebenaudoji arba juos reikia atnaujinti (kai metas į IKEA);
~ Seni rūbai, kurių nedėvėjai metus, greičiausiai ir dar kelis metus nedėvėsi. 
~ Žaislai,kuriais vaikai nebežaidžia, nes išaugo;
~  Daiktai, kurie nekelia gerų emocijų, o tik renka dulkes.
Tokių daiktų tikrai yra kiekvienuose namuose.

Kai dėžė pripildyta tuos daiktus galima išnešti į rūsį arba atiduoti žmonėms, kurie sunkiai verčiasi arba tiesiog išmesti.

Sėkmės apsivalyme!


Kaip aš tvarkiau koridorių (ilgas apsakymas, kuriam prireiks kavos)

Koridorius pas mus nedidelis, tik pora kvadratinių metrų, bet jame tiek daug visko turi sutilpti...
Ir batai, ir šalikai bei šalikėliai, kepurės, pirštinės, striukės, paltai, šukos, gumytės, kosmetika ir t.t.

Žodis "tvarkiau" labiau tinka tada, kai dėlioji daiktus į vietas, o aš iš tikro suruošiau, suorganizavau vietas daiktams. Kai daiktas turi savo vietą, jam sunkiau pasiklysti...

BATAI: grįžus namo batus reikia padėti į vietą - visi tai žino, bet retai tai daro. Kodėl dažniausiai batai guli vidury koridoriaus? Ogi todėl, kad batų tikroji vieta yra spintelėje. Padėti į spintelę, užtruktume daugiau nei vieną sekundę. Jei batų padėjimas užtrunka daugiau nei vieną sekundę, tai greičiausiai mes to ir neatliksime, o paliksime batus kur nors ant kilimėlio ir pan. Po tokių keturių asmenų koridoriuje vyraus netvarka.
Šalia durų, patogioje vietoje, išskyriau vietą vienai porai batų kiekvienam šeimos nariui. Ir sužymėjau.
TĖTIS    MAMA    DUKRA    SŪNUS. 
Kas kartą, batus padedam į kiekvienam skirtą vietą. Užtrunkame vieną sekundę. Vaikams tai netgi patiko. Kitus batus, kurie dėvimi rečiau, kaip ir anksčiau laikome spintelėje. Kiekvienas turi savo batų lentynėlę. Taip paprasčiau nepasiklysti.

ŠLEPETĖS. Šlepetės guli krepšelyje šalia einamųjų batų. Labai patogu kaskart, padėjus batus, pasičiupti šlepetes. Šlepetės svečiams guli lentynoje spintelėje.

PALTAI ir STRIUKĖS. Jei visi mūsų turimi paltai būtų vienoje vietoje, ilgai užtruktume, kol išeitume iš namų. Koridoriuje ant pakabų laikome po vieną ar du paltukus. Kiti paltai pakabinti rūbų spintoje.

PIRŠTINĖS ir KEPURĖS. Pirštinių ir kepurių pas mus tikrai nemažai. Tad jas patogiausia buvo sudėti į du vienodus krepšelius, kuriuos pastačiau vieną šalia kito. Padėjau ant lentynėlės, kuria be vargo pasieks abu mano mažyliai. Dar galima būtų užkabinti ar priklijuoti paveiksliukus ar užrašus.

ŠALIKAI. Jiems skirta lentyna virš paltų. Bet dažniausia dėvimus kabiname ant palto pakabos kartu su paltu. Taip užima mažiau vietos ir visada po ranka. Vaikai mėgsta sukišti į striukės rankovę...

SPINTELĖ. Spintelę suruošti užtruko ilgiausiai. Nes ten prisikaupę daugybė nereikalingų daiktų. Įvairius niekučius sudėjau į vieną dėžę. Sagutes plaukams, gumytes ir kuodo reikmenis sudėjau į tris atskiras dėžutes. Akiniai nuo saulės, kosmetika, batų priežiūros reikmenys ir kt. taip pat "surado vietas".

MAŽA ŠIUKŠLIADĖŽĖ.  Nepakeičiamas daiktas koridoriuje nedidelė šiukšlių dėžė - ypač seniems parduotuvių kvitams pašalinti iš kišenių. Aš naudoju žavingą gėlių vazoną. Naudinga interjero detalė.



Tiesą sakant, po to kai susiorganizavau savo koridorių neteko jo tvarkyti, nes daiktai paprastai guli savo vietose. Ir dulkes taip paprasta valyti...





Svarbiausia pradėti

Svarbiausia pradėti.
Pradžiai imkitės paprasto darbelio, pvz. virtuvės stalviršio nuvalymas ar TV nušluostymo. Po šio darbelio gal net įsinorėsit atlikti kokį kitą paprastą darbelį ir t.t.
Tik nepamirškit, kad reikia daryti pertraukėles. Kas valandą.

2015 m. sausio 6 d., antradienis

Po vieną darbą per vieną dieną

Kad organizavimas neatsibostų ir nenuvargintų, kasdien atlikit po vieną didelį ar du mažus darbelius. Pavyzdžiui, suorganizuoti ir sutvarkyti sūnaus spintą - tai bus mažas darbelis, o antras mažas darbelis bus suorganizuoti ir sutvarkyti dukros spintą. 

Nepersistenkite, nes atbaidysite save. Ir nepamirškite save už darbus apdovanoti. Tai gali būti skanios kvapnios kavos puodukas kavinėje ar pyragėlis pietums. Motyvuokite save ir nemėgstami darbai taps mielesni...